Przestrzeń wewnątrz budynku dworca Wrocław Główny zostanie na nowo zaaranżowana. W holu dworca zainstalowane zostaną schody ruchome, którymi osoby odwiedzające dworzec będą mogły dostać się na kondygnację +1. Z tego poziomu będzie można wyjść na pas zieleni, ciąg spacerowy, zlokalizowany pomiędzy halami peronowymi a kopułą wieńczącą hall główny.
 
Przebudowa budynku głównego wiąże się również ze wzmocnieniem elementów konstrukcyjnych,
a także wymianą instalacji elektrycznych, wodociągowych i teletechnicznych. Dworzec zostanie dostosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych a bezpieczeństwa podróżnych będzie strzegł nowoczesny system monitoringu.
 
Inwestycja obejmie również plac przed dworcem, który docelowo ma zamienić się w oazę zieleni, deptak wraz z ławeczkami i miejscem do odpoczynku. Odtworzone zostaną tarasy restauracyjne przylegające do budynku od frontu. Miła niespodzianka spotka również zmotoryzowanych. Pod placem przed dworcem powstanie parking na ponad dwieście miejsc, z wjazdami od strony ulicy Peronowej i Piłsudskiego. Na powierzchni zostanie zlokalizowany parking na rowery.
 
Przebudowie zostaną poddane także perony dworcowe. Tutaj również wymagane będzie wzmocnienie i wymiana elementów konstrukcyjnych wiat peronowych. Niektóre perony zostaną wydłużone. Zamontowany zostanie elektroniczny system informacji pasażerskiej. Nowością i znacznym ułatwieniem dla pasażerów w tej część obiektu będzie taśma bagażowa, przy schodach prowadzących na peron (korytarz główny od hollu). A od strony przejścia wschodniego zainstalowane zostaną schody ruchome na perony.
 
Elementem inwestycji jest budowa Pawilonu Południowego od strony ulicy Suchej. W kondygnacji naziemnej znajdą się kasy biletowe i przestrzenny hall. Natomiast na piętrze – poczekalnia oraz punkty usługowe. 
 







   


Przyjaciele Dworca